Hipoglisemi vücuttaki kan şekerin normalin altına düşmesidir.
Diyabet hastası olmayan bir kişide açlık kan şekeri 85-100
mg/ dl arasında iken, bu rakam toklukta 120-130 mg/ dl arasındadır. Uzun süren açlıklarda veya tokluk sonrasında - şekerli ve
unlu bir yemek yedikten 2-3 saat sonra kan şekerinin düşmesi
sonucu hipoglisemi oluşur. Aşırı terleme, çarpıntı, ellerde titreme,
konsantrasyon kaybı,, sinirlilik, bulantı, aşırı acıkma hissi,
konuşma güçlüğü, tam bilinç kaybı ile hipoglisemi oluşur.
Hipoglisemi diyabet tanısı konmuş kişilerde yaşandığı gibi, farklı bir hastalığın bulgusu olabilir. Böyle durumlarda tam tanı konulabilmesi için, şeker yüklemesi testi yapılarak kesin sonuç alınabilir. Şeker yükleme testi sırasında alınan kan örneklerinde insülin değerlerinin
yüksek, geç saatlerde şeker değerlerinin düşük oluşuyla yakınmaları olan bir
kişide reaktif hipoglisemi tanısı koydurur. İlk olarak tip 2 diyabet araştırılır. Ve kişide insülin hormonu yüksek değerlerde seyrediyorsa doktor tarafından ilaç tedavisi uygulanır.
Beyin şekerle çalışır. Hipoglisemi yaşadığınızda beyninizi besleyecek madde kanda bulunmadığından, normalden farklı tavırlar sergileyebilirsiniz. Benim eşim kan şekerimin düştüğünü sinirlilik halimden ya da birden aklıma düşen yemeklerden anlayabiliyor :)
Sık ve uzun süreli önüne geçilmeyen hipoglisemilerde beyin zarar görür. Aynı sekilde vücuttaki sinirlerde bundan etkilenebilir. Diyabet hastalarının hipoglisemiyi engelleyebilmeleri için, düzenli şekerlerine bakmaları, egzersizlerden önce mutlaka şeker kontrolü yapmaları, uzun süre aç kalmamaları, yediklerini karşılayacak insülin dozunu ayarlayabilmeleri çok önemlidir.
Hipoglisemi geçirdiğiniz de, yanınızda bulunan 4-5 kesme şeker veya meyve suyu ile yavaşlatmaya çalışmanız gerekir. Kendinize geldiğinizde az önce kullandığınız meyve suyu veya küp şekeri yenilemenizi tavsiye ederim :) Ne zaman nerde olacağı belli olmaz:)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder